Heb je het al met de fokker van je kittentje over dit probleem gehad? Wat adviseert hij/zij?
Doet hij dit al vanaf de eerste dag? Of was hij in het begin helemaal proper na het bezoek aan de kattenbak?
Als je de indruk hebt dat het zachter is dan toen je hem ging halen dan kan het zijn dat er een onderliggend probleem aan het "broeden" is.
Hou dat goed in de gaten, ga desnoods naar de dierenarts en neem stoelgang mee van 3 dagen (een mengstaal) zodat ze kunnen zoeken naar een evt. parasitaire besmetting (dat moet je alleen maar doen als je de indruk hebt dat het erger & erger wordt)
Geef je nog steeds dezelfde voeding als die de fokker gaf?
Als het niet medisch is dan moet je even verder zoeken waarom hij zichzelf helemaal vol plakt.
Kijk of de kattenbak groot genoeg is ….. als ze niet veel plaats hebben dan zullen ze sneller in hun drolletje trappen, in het begin zijn ze vaak nog onhandig en dan is een beetje extra plaats geen overdreven luxe
Het kan ook aan de kattenbak vulling liggen (welk merk gebruik je?) (wij zijn altijd tevreden geweest over extreme classic en sinds kort ook van het kattenzand van Flamingo: maar dan mogen ze er niet meer van eten, want het is klontvormend - voor de allerkleinsten gebruiken we niet klontvormende houtkorrels: maar daar heb je toch ook vaak problemen mee omdat het ondergraven er niet goed mee lukt voor zo'n kleintjes)
of het kan aan de dikte van de laag liggen:
Hoe diep is je bak gevuld? Hier is de minimum diepte (voor de kleine-lage bakken) toch een cm. of 5 bij de andere is het tss de 7 & 10 cm. ….. als het minder is dan is er al niet veel om in te graven en dan valt alles al vanzelf tegen hun beentjes.
In het begin graven ze vaak hun putjes nog niet diep genoeg, of ze graven totaal niet …. dat zijn dingen die ze meestal ook mee leren van mama - broers & zussen, die staan meestal mee op wacht als er één op de bak gaat en dan gaan ze ijverig mee graven: meestal als de toiletganger nog niet eens klaar is
Als hij totaal niet zelf zou graven (je hebt altijd van die luiaards) dan zal je hem een beetje mee moeten stimuleren door zelf met je vingers kuiltjes te graven in het zand …. meestal vinden ze dat dan wel leuk en gaan ze ijverig mee doen.
Dat strontpootgedoe zie je wel vaker bij jonge kittens, meestal groeien ze daar vanzelf overheen & worden ze handiger in hun toiletbezoek …… maar toch altijd maar even nagaan of er geen darmproblemen zijn (voedselintollerantie, virale-bacteriële of parasitaire besmettingen)
Leg voor je kattenbak ook een matje waar het meeste kattenzand en viezigheid aan vast kan blijven plakken dat scheelt ook een beetje in de uitloop ….. maar als ze tot achter hun oren vol hangen dan zit er maar één ding op …. wassen